This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Vinprovning betyder att analysera ett vin i ett glas genom syn, lukt, smak och beröring. Du kan smaka vinet blint (alltså utan att se vinet) eller icke-blint. Målet är detsamma: att undersöka vinets utseende, arom, smaker och strukturer för att förstå hur och var vinet kommer ifrån liksom dess kvalitet.

Vinprovning kan göras på olika platser

Vinprovning kan göras på olika platser – i exempelvis ett vinprovningsrum, i en vinbar, vid en provsmakning i en affär eller mässa eller vid en privat provsmakning med en producent i vinkällaren. Man kan naturligtvis ha en vinprovning hemma där det är lättast att skapa en lugn, bekväm och distraktionsfri miljö. Vinprovning är en fantastisk upplevelse som gör att du kommer att upptäcka att viner smakar och upplevs annorlunda beroende på omgivningen när du smakar på dem.

Poängsätt vinet

Oavsett om du smakar med en grupp vänner eller ensam är det viktigt att avgöra hur du ska bestämma vinets kvalitet. Viner kan bedömas på en skala från dålig kvalitet till utmärkt, med stopp längs vägen som acceptabelt, bra och mycket bra. Eller så kan du bli mer specifik och tilldela poäng till de olika delar av vinet för att betygsätta på en numerisk skala (tex. betyg för smal, lukt, arom, konsistens, flaska etc.)

Vintillbehör gör vinprovning roligare

Ett ordentligt vinglas gör en stor skillnad vid vinprovning. Rätt tillbehör gör upplevelsen både roligare och mer proffsig. Ha därför snygga, robusta och framförallt – stora vinglas i skåpet som du kan plocka fram vid vinprovningen.

 

Ett annat vintillbehör varje vinälskare måste ha är en vinöppnare. Visserligen säljs många viner idag med vanlig skruvkork, men de är finare vinerna öppnas fortfarande med en klassisk kork. Vinöppnare finns alltså i alla former, storlekar och priser. De spänner sig från nybörjarvarianter i form av kaninöron till stora robust öppnare i rostfritt stål. På www.wineandbarrels.se kan du hitta ett stort urval av vinöppnare, glas och andra tillbehör för vinprovningen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here