This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Att förnya sig rent modemässigt och eller stilmässigt, betyder som regel att man skall anskaffa nya kläder och eller accessoarer. Men i en tid där medvetenheten om den globala konsumtionens konsekvenser bliver allt större, och upcykling har blivet på mode – varför inte upcykla även när det gäller kläder och modeartiklar? Upcykling är såklart ett av alla nya låneord från engelskan, med det betyder att man låter gamla uttjänta saker få nytt liv – ofta i en annan funktion än det prylen från början var tillverkat till. Man rustar helt enkelt upp sina prylar på ett eller annat sätt.

Nya skosnören kan rusta nytt liv i gamla skor

Dina skor kan få ett helt nytt utryck, genom att man byter ut skosnören. Inte bara att man kan få gamla skor att se nya, eller nyare ut. Men skosnören kommer i många olika former, färger och material. Detta skapar möjligheter för att matcha och designa uttrycket på skorna. Olika färgkombinationer kan ändra uttrycket helt – samt göra att skorna matcher till flera eller andra klädesplagg än innan. Dessutom håller skorna ofta sin passform, och därmed sin stil, i längre tid om man byter ut skosnörena ca. halvvägs i skornas livstid.

Ändra uttryck och utseende på kläder

Ofta slänger man gamla kläder, som dock är hela och rena, men för att de gått ur mode, eller för att de inte längre passar till resten av modestilen i garderoben. En kreativ ide är att bleka in mönster på exempelvis svarta byxor eller leggings. Man kan själv skapa mönster eller text – eller använda tryck mallar. Det kan hur som helst vara effektfullt, och ge en unik prägel. Ett annat sätt att upcykla gamla kläder, är att sy om dom lite. Kanske har man en herrskjorta med en fläck på en arm eller annat skönhetsfel. Den kan eventuellt sys om till ett plagg till ett barn. Eller syr man av eller om armarna och ger plagget en ny stil. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.