This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Högtider och andra traditionsrika begivenheter är något vi svenskar värnar om. Framförallt de två som är de största för oss svenskar, julen och midsommar. Även om vi har många gemensamma traditioner omkring högtiderna, är det även många individuella sätt att fira på. Några är mera smakfulla och stilfulla än andra. Här kommer därför några generella tips angående vad man bör tänka på om man vill säkerställa att man håller en god stil vid firande av traditionsrika högtider.

Hur man beter sig

De största högtiderna såsom jul, midsommar och nyårsafton, har det gemensamt att vi svenskar konsumerar en stor mängd alkohol under dessa helger. Många överkonsumerar dessvärre och det är aldrig att betrakta som god stil. Man skall komma ihåg att framförallt julen, men även midsommar, halloween och påsk i hög grad är barnens högtider. Om man vill ge sina barn en god upplevelse vid dessa högtider, bör man inte utsätta dem för fulla föräldrar. Att t.ex. hålla en vit jul är därför enligt vår åsikt riktigt god stil.

Klaga inte över andras sätt att fira

Allt fler svenskar firar numera traditioner och högtider som är relativt nya för oss svenskar. Det handlar exempelvis om Halloween eller muslimska högtider som ramadan. Detta är något som många är negativa omkring, framför allt de nyare amerikanska traditionerna som man t.ex. ofta tycker är allt för kommersiella. Men många, framförallt barn, tycker att det är roligt med dessa högtider. Och så länge firandet inte stör andra i orimlig grad, är det alltså bara dålig stil att spy galla över andra som roar sig. Man behöver inte deltaga om man inte själv gillar t.ex. Halloween, men man behöver heller inte sprida dålig stämning omkring högtiderna.

Begränsa firandet till högtiden

Även om man alltså bör låta andra fira efter eget tycke och smak, kan det såklart vara olika stil- och- smakfullt. Ofta uttrycker man sitt firande genom en viss typ av pyntande och eller klädsel. Specifika sånger och musik hör likaså ihop med många högtider. Här är det en god regel när det gäller stil och smak att man begränsar dessa uttryck till den tid på året när högtiden står på. Det kan t.ex. vara mysigt med julpynt och att man klär sig i en speciell jultröja på julafton. Men det bliver snabbt dålig stil och smak om man julpyntar redan i början av november, eller om man bär sin stickade jultröja i mitten av januari.